همیار توسعه

طراحی و پشتیبانی سایت وردپرسی و فروشگاه اینترنتی

همیار توسعه

طراحی و پشتیبانی سایت وردپرسی و فروشگاه اینترنتی

گرادینت چیست و ۸ دلیل برای استفاده از آن


گرادینت چیست

گرادینت به معنای شیب یا سطح شیب دار است، در دنیای گرافیک به تصویری که ازطیف رنگ های مختلف به صورت شیب دار ایجاد می شوند و مرز مشخصی بین رنگ ها نباشد را گرادینت می گویند (این شیب ها می توانند عمودی، افقی ، مورب ، مدوّر و … باشند) :

خب معمولا چنین رنگ هایی در طراحی وب نیز مورد استفاده قرار می گیرند. ولی مشکلی که قبل از آمدن css3 با چنین رنگها وجود داشت آن بود که با استفاده از css قادر به ساخت چنین طیف رنگی نبودیم و مجبور بودیم،قسمتی از تصویر را برش دهیم و آن را در حالت افقی یا عمودی تکرار (repeat) کنیم، یا اگر از گرادینت مورب یا مدور استفاده می کردیم، مجبور بودیم که کل گرادینت را برش دهیم، که اگر محیطی که در آن از گرادینت استفاده کردیم بزرگ بود باعث حجیم شدن تصویر می شد.

انواع گرادینت

گرادینت انواع مختلفی دارد اگر با فتوشاپ کار کرده باشید حتما با آن ها آشنایی دارید :

۱- Linear : خطی : به صورت دو یا چند رنگ، پشت سر هم به حالت افقی، عمودی یا مورب.

چند نمونه گرادینت خطی :

گرادینت خطی

گرادینت خطی

۲- Radial : مدوّر (تابشی) : به صورت دو یا چند رنگ تو در تو به صورت مدوّر

چند نمونه گرادینت مدوّر:

گرادینت مدوّر

گرادینت مدوّر

۳- Angle : زاویه دار : به صورت دو یا چند رنگ که از یک زاویه شروع و پس از چرخش رنگ ها در ۳۶۰درجه به زاویه اولیه بر می گردد.

چند نمونه گرادینت زاویه دار :

گرادینت زاویه دار

گرادینت زاویه دار

۴- Reflected : منعکس (بازتاب) : به صورت دو یا چند رنگ که نصف محیط را رنگ های انتخاب و نصف دیگر را بازتاب رنگ های انتخابی پر می کنند.

چند نمونه گرادینت منعکس :

گرادینت منعکس

گرادینت منعکس

۵- Diamond : لوزی شکل (الماسی) : به صورت دو یا چند رنگ که به صورت لوزی شکل تو در تو مرتب می شوند.

چند نمونه گرادینت لوزی شکل:

گرادینت لوزی شکل

گرادینت لوزی شکل

خب حال که با انواع گرادینت آشنا شدیم، به ۸ دلیل برای استفاده از گرادینت در طراحی سایت می‌پردازیم.

استفاده از گرادینت رنگ در طراحی سایت

از ۳ سال پیش طراحی فلت (Flat Design)، متریال دیزاین گوگل و استفاده از فضای خالی به مرسوم ترین سبک های طراحی وب سایت تبدیل شده اند. ولی در طراحی بسیاری از سایت های جدید استفاده از سایه و گرادینت رنگ را می بینیم که برای خلق جلوه های بصری چشم نواز و همچنین جلب توجه کاربران به کار گرفته شده اند. ظاهراً این تکنیک که گرادینت (Gradient) نام داشته و مدت ها از مد افتاده بود دوباره توجه طراحان را به خود جلب کرده است.

اگر از طرفداران استفاده از گرادیانت نیستید بهتر است این مقاله را بخوانید. در ادامه ۸ دلیل قانع کننده برای استفاده از گرادیانت در طراحی سایت آورده می شوند که می توانید از آنها برای طراحی سایت خود در سال جاری استفاده کنید.

گرادینت

۱- چشم نواز شدن بک گراند صفحه

استفاده از گرادینت در طراحی بک گراند صفحه موجب حرکت چشمان کاربر در تصویر میشود؛ مردمک چشم کاربر به یک نقطه از تصویر متمرکز می شود و به خاطر تغییر در طیف رنگ ها و سایه ها، چشمان او ناخودآگاه از یک طرف صفحه نمایش به سمت دیگر هدایت می شوند. گرادینت ابزار خوبی برای مجذوب کردن کاربران بوده و طرح های خسته کننده را زیبا و دلنشین می کند.

روش های مختلفی برای به کارگیری گرادینت در طراحی سایت وجود دارد، اما یکی از محبوب ترین روش ها گرادینت کردن پس زمینه سایت و قرار دادن تصویر، متن یا اِلمان های دیگر روی آن است، مثل تصویر زیر:

گرادیانت

وقتی به این تصویر نگاه می کنید گرادینت از خسته کننده شدن تصویر جلوگیری می کند و چشمان را ناخودآگاه از بالای صفحه به گوشه پائین سمت راست جایی که نوشته شده Discover More می برد. در کل صفحه این سایت از گرادینت استفاده شده و مثل یک راهنما در مسیریابی به کاربر کمک می کند.

۲- گرادینت شانس خوانده شدن متن را افزایش میدهد

علاوه بر استفاده بهینه در پس زمینه، میتوان از گرادینت در متن هایی که روی پس زمینه قرار گرفته اند نیز استفاده کرد. در این روش اگر هدف شما تمرکز به متن است نه تصویر، می توانید پس زمینه را ساده و با متن را همراه با گرادینت رنگ نمایش دهید تا توجه کاربران را به خواندن متون جلب کنید. این روش برای طراحی سایت شرکتی و خلاقانه توصیه میشود.

برای این کار کنتراست رنگ ها را زیاد کنید تا متن ها خوانا شوند. در سایت زیر از این تکنیک استفاده شده است:

گرادیانت

۳- عکس های معمولی را جذاب می کند

اگر گرادینت را روی یک تصویر معمولی overlay کنید نتیجه کار باورنکردنی می شود! البته منظور از تصویر معمولی عکس بی کیفیت یا با رزولوشن پایین نیست، بلکه عکس های خسته کننده ای هستند که هیچ هیجانی در کاربر ایجاد نمی کنند.

در این روش استفاده از رنگ های روشن بهتر از رنگ های خنثی جواب می دهد. این تکنیک سایت و عکس اصلی آن را بسیار زیبا می کند ولی مشکل اصلی استفاده بیش از حد طراحان از این روش است. بنابراین اگر می خواهید از بقیه متمایز شوید بهتر است کمی خلاقیت چاشنی کار کنید تا طرح شما تکراری به نظر نیاید.

در تصویر بالا قسمت پایینی تصویر به کمک گرادیانت کاملاً محو شده است و یک نوار نارنجی رنگ زیبا بوجود آمده است. علاوه بر این به کاربر اعلام میکند که با اسکرول به پایین صفحه اطلاعات مهمتری دریافت خواهد کرد.

گرادیانت

۴- گرادینت مسیر حرکت چشم کاربر را مشخص میکند

یکی از فاکتورهای مهم در طراحی وب سایت توجه به تجربه کاربری و دسترسی سریع به محتوا است. الگوی کاربران برای خواندن متن شبیه به حرف F است. یعنی از قسمت بالا سمت چپ شروع کرده و از وسط صفحه به سمت پایین می آیند.

برای حرکت دادن چشمان کاربر و جلب توجه او به قسمت های مختلف صفحه از قسمت های روشن گرادیانت به عنوان نقطه شروع استفاده کنید و نگاه او را به سمت مراحل پایانی یا دکمه هدف هدایت کنید.

مردمک چشمان ما به طور ناخودآگاه اول قسمت روشن تر را دیده و بعد به قسمت تاریک توجه می کند. تصویر زیر یک مثال عالی برای استفاده از گرادیانت رنگ در طراحی سایت و نمایش مراحل کار به کاربر است. این تکنیک را میتوان در طراحی سایت فروشگاهی و برای نمایش مسیر خرید یا ارسال استفاده نمود.

گرادیانت

۵- بر برندینگ شما تاکید بیشتری می شود

اگر رنگ های برند شما به گونه ای هستند که می توان آنها را با هم ست کرد، به کمک گرادیانت آنها را با هم ترکیب کنید. این تکنیک روش خوبی برای نمایش رنگ های سازمانی شما و حک کردن آن در ذهن مخاطب است. از گرادیانت تولید شده در کمپین های تبلیغاتی، سایت، شبکه های اجتماعی یا متریال های چاپی خود استفاده کنید. وقتی از یک سبک یکسان در همه جا استفاده کنید ثبات خود را نشان داده و کاربران شما را با آن رنگ تشخیص می دهند.

در سایت زیر دقیقاً چنین کاری انجام شده است؛ انتخاب رنگ ها جالب است، گرادیانت استفاده شده روی عکس و همچنین منو به ماندگار کردن رنگ ها در ذهن کاربر و ارتباط دادن آنها به برند کمک میکند.

گرادیانت

۶- استفاده از گرادینت در طراحی سایت راحت است

امروزه دسترسی به ابزارهای گرافیکی بسیار آسان شده است و شما به راحتی می توانید به کمک فتوشاپ گرادیانت مورد نظر خود را ایجاد کنید. برای این کار از ابزار Gradient Tool فتوشاپ استفاده می کنیم که در منوی سمت چپ برنامه قرار دارد.

دست شما در انتخاب نوع گرادیان باز است؛ مثلاً می توانید به صورت جهت دار (Directional) یا دایره ای (Radial) آنها را بسازید. همچنین می توانید با ترکیب کردن این دو نوع گرادیانت طرح هایی زیبا و خلاقانه ایجاد کنید.

انتخاب رنگ مناسب برای گرادیانت یکی از سخت ترین کارهاست، ساده ترین کار انتخاب کردن رنگ های قرار داده شده از پنل چرخ رنگ فتوشاپ است ولی همیشه نمی توان چنین کاری کرد، در بعضی اوقات باید آنقدر با رنگ ها بازی کنید تا نتیجه دلخواه به دست بیاید.

ابزارهای رایگان ایجاد Gradient

اگر به هر دلیلی نمی خواهید از فتوشاپ استفاده کنید می توانید از سایت های زیر که به طور رایگان گرادیانت تولید می کنند استفاده کنید:

برای وارد شدن به وبسایت مربوطه می‌توانید بر روی عکس ها کلیک کنید.

WebGradients

کتابخانه ای از ۱۵۰ گرادینت رنگی زیبا و کارآمد در فرمت های CSS و عکس 

گرادیانت

Gradient Buttons

ابزاری برای ساختن گرادینت رنگی بر روی دکمه های سایت و انیمیشن زیبا برای حالت hover

گرادیانت

Gradient Wave Generator

ابزاری برای تولید گرادینت موجی در رنگ های مختلف

ساخت گرادیانت

۷- گرادینت رنگی الهام گرفته شده از طبیعت است

محوشدگی ها و سایه هایی که به کمک گرادیانت ایجاد می شوند حس طبیعی بودن را به بیننده منتقل میکنند، علت هم این است که هیچ چیزی در طبیعت یک رنگ نیست و زندگی مملو از سایه ها و محوشدگی هاست.

اگر قصد دارید جلوه هایی طبیعی و منطبق با دنیای واقعی خلق کنید، اولین انتخاب گرادیان خواهد بود. در تصویر زیر به کمک تکنیک گرادیان یکی از زیباترین جلوه های طبیعت (تغییر رنگ آسمان از تیره به روشن) به بهترین شکل به تصویر کشیده شده است.

گرادیانت

۸- استفاده از گرادینت در طراحی سایت ترند شده است

گرادیانت ها دم دست ترین و راحت ترین راه حل برای چاشنی کردن عناصر بصری چشمگیر به تصاویر هستند و از گیج شدن کاربران سایت جلوگیری می کنند. با انواع مختلفی از تکنیک های گرادیان که بالاتر گفته شدند می توانید تصاویر شگفت انگیزی ایجاد کنید.

اگرچه استفاده از گرادیان در طراحی وب سایت
در سالهای گذشته روندی سینوسی داشته و در مقاطعی از مد افتاده است، ولی پس از مدت کوتاهی و با پیشرفت تکنولوژی های طراحی سایت دوباره وارد عرضهطراحی وب سایت شده و نظر طراحان را به سمت خود جلب کرده است.

به نظر شما استفاده از گرادیان در طراحی سایت خوب است یا اینکه چنین تکنیکی را مناسب طراحی سایت نمی دانید؟ نظرات و سؤالات خود را در بخش کامنت های این مقاله با ما در میان بگذارید.

منبع : وبسیما ، سون لرن

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.